Monday, December 13, 2021

Személyi jövedelemadó (szja)

A személyi jövedelemadó (szja) bevallásának formáját az adóhatóság folyamatosan egyszerűsíti, ettől függetlenül sajnos még mindig nagyon sokan kapnak olyan levelet, melyben több százezres büntetésre kötelezik az adózót, amiért valamit nem vagy nem jól vallott be. A személyi jövedelemadó (szja) helytelenül benyújtott következményei nagyon kis ráfordítással elkerülhetők. A személyi jövedelemadó (szja) az ÁFA után a második legnagyobb adóbevételi forma, mely magánszemélyeket érint és amelyet például munkavállalásból származó fizetés, albérleti díj, betéti kamat vagy eladott ingóság után kell bevallani. A személyi jövedelemadót (szja) minden év május 20-ig kell bevallani és megfizetni. Az év közben megszerzett jövedelem után általában adóelőleget kell fizetni. Például minden hónapban a munkáltató levonja a bérből. Abban az esetben viszont, ha a pénz nem munkáltatótól származik, például ingatlanja van, amelyet bérbeadott vagy eladott pár nagyobb értékű ingóságot, akkor már Önnek van dolga vele. Fontos tudni, hogy a tervezet összeállításához a NAV felé nem minden adat érkezik meg. A magánszemélyektől kapott jövedelmekről például külön kell gondoskodni. Gyakori eset, ha például valaki lakást vásárol, majd drágábban válik meg tőle – a különbözet után előfordulhat, hogy a tervezetet ki kell egészíteni és adót is kell utána fizetni. Érdemes tisztában lenni az adókedvezményekről és a visszatérítési lehetőségekről is és minden évben pontosan odafigyelni arra, hogy továbbra is jogosult-e rá. Ezen kívül természetesen még számos dolog felmerülhet, amely kisebb-nagyobb mértékben befolyásolhatja a személyi jövedelemadó (szja) bevallását és megfizetését. Ha ezekben a dolgokban nem 100%-ban biztos, feltétlenül javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez. Cégünk több tíz éve foglalkozik könyveléssel. Egy olyan rendszert dolgoztunk ki, amelyben garantálni tudjuk a szakszerű, pontos, határidőn belüli adóügyek rendezését. Kiemelt figyelmet fordítunk a precízségre, hiszen jól tudjuk, elég egy betűelütés és máris megvan a baj. Szakértő munkatásainkkal minden esetben többszörösen, külön kidolgozott rendszerben ellenőrizzük egymás munkáit, így Ügyfeleink teljes megnyugvással bízhatják ránk a könyvelési feladatokat. Pár ezer forintért Ön is nyugodtan hajthatja párnára a fejét esténként annak tudatában, hogy nem kell tartania a szigorú büntetésektől.

Pólus könyvelő - könyvelő iroda, könyvelés és bérszámfejtés Budapesten - Személyi jövedelemadó (szja) Pólus könyvelő - könyvelő iroda, könyvelés és bérszámfejtés Budapesten - Személyi jövedelemadó (szja) Székhelyszolgáltatás - cégalapítás, módosítás és adás-vétel, könyvelés, adótanácsadás - Személyi jövedelemadó (szja) Székhelyszolgáltatás - cégalapítás, módosítás és adás-vétel, könyvelés, adótanácsadás - Személyi jövedelemadó (szja)



SZJA és Szja-visszatérítés
Az elmúlt időszakban rengeteg kérdés merült fel az SZJA-visszatérítéssel kapcsolatban. Kinek és pontosan mennyi jár vissza, milyen jövedelmek után lehet vele számolni, mi a menete az SZJA-visszatérítésnek és még sorolhatnánk. Ami biztos, hogy élethelyzettől függően akár sok százezer forintos is lehet az SZJA-visszatérítés, így mindenképpen gondos odafigyelést igényel. Fontos kiemelni, hogy bár sokaknak automatikusan visszafizetik az adót, de közel sem mindenkinek. A NAV az SZJA-visszatérítést csak azoknak tudja külön kérelem nélkül teljesíteni, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatai mind rendelkezésre állnak. Amennyiben ez nincs így, külön nyilatkozatot kell benyújtani. Ahhoz, hogy az SZJA-visszatérítés rendben megtörténjen figyelni kell az ügyintézés menetének pontos betartására. Nem csak a formanyomtatvány precíz kitöltése lényeges, de be kell szerezni és el kell juttatni az előírt dokumentumokat is. Ügyelni kell továbbá a határidők betartására is – ha átcsúszik a kérelem a jövő évre, még nem lehet gond, de az SZJA-visszatérítést sem lehet akármeddig igényelni. Rengeteg kérdést vet fel a külföldi munkavállalók helyzete, akiknek szintén lehetőségük van a túlfizetés visszaigénylésére, azonban nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy a külföldi munkavállalók alapvetően annak az ország hatóságának fizetik meg az adót, ahol dolgoznak.
Pólus könyvelő - könyvelő iroda, könyvelés és bérszámfejtés Budapesten - SZJA és Szja-visszatérítés Üllő Pólus könyvelő - könyvelő iroda, könyvelés és bérszámfejtés Budapesten - SZJA és Szja-visszatérítés Üllő Székhelyszolgáltatás - cégalapítás, módosítás és adás-vétel, könyvelés, adótanácsadás - SZJA és Szja-visszatérítés Üllő Székhelyszolgáltatás - cégalapítás, módosítás és adás-vétel, könyvelés, adótanácsadás - SZJA és Szja-visszatérítés Üllő

No comments:

Post a Comment

Frissességet varázsolunk irodájába a legszebb árnyalatokkal!

 Az iroda egy olyan hely, ahol rengeteg időt töltünk el, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy otthonosan érezzük magunkat. Rengeteg apró vál...